за мен

Интервю за “БНТ”

 

Интервю за “tv7″

 

Интервю за “NOVA TV”

 

Интервю за “dnes.bg”

 

СТАТИЯ ВЪВ ВЕСТНИК “ЯНТРА ДНЕС” - тук 

 

 

ТВ ИНТЕРВЮ ЗА КАНАЛ “РАХОВЕЦ”

 

ОЩЕ МАЛКО ЗА МЕН 

 

 

       С бонсаи се занимавам повече от 13 години. Тогава видях черно-бяла снимка в едно списание.  Дори сега поглеждайки назад във времето си спомням колко странно ми изглеждаше, че човек може да отдели толкова години от свободното си време на това странно, но магнетично, привличащо и прекрасно изкуство. Тогава просто на шега и без никаква първоначална информация извадих от градината на родителите ми едногодишна джанка и тъй като нямах никакви познания, не само как да се грижа за бъдещ бонсай, а изобщо за каквито и да било растения, този първи опит завърши с провал – само за пет дни. Това малко ме разочарова, но в никакъв случай не ме отказа, а напротив, силно ме амбицира. Започнах да обикалям по различни цветарски магазини да разпитвам, но за жалост по това време дори и там все още нямаха никаква информация. С голямо търсене най-накрая успях да си намеря една книжка (която в последствие се оказа, че е била доста изостанала във времето относно новите методи и техники на отглеждане) и от тогава започна моето истинско потапяне в дебрите на това толкова древно и изящно изкуство на повече от 2000 години, което може да бъде сравнено с оформяне на жива скулптура.

       Не мога да определя кое е най-интересното ми дърво, защото всяко едно от тях изглежда по свой различен начин и притежава уникална форма и характер. Естествено по-скъпи са ми тези, които отглеждам от по-дълги години. Например – бял бор на 13 години. Имам още смърч, дрянове, няколко разновидности на кипарисите, бряст, нар, калина, хвойни и др., които все още не са напълно завършени бонсаи и по тяхното оформяне предстои още няколко години усилена работа, но вече изглеждат доста елегантни и красиви. Към този момент цялата ми колекция е от 21 дървета и продължава да се увеличава. Е, няма да мога да я разширя до няколко стотин, както на големите бонсай- майстори по света, но не поради липса на желание, а на достатъчно пространство и свободно време. Но се надявам да достигна поне от части тяхното майсторство. 

       Когато се занимавам с моите бонсаи се разтоварвам от натовареното ежедневие. Те предизвикват в мен чувство на спокойствие и уравновесеност. Всеки ден след като се прибера от работа задължително им отделям около 30 минути, а през почивните дни и по 1-2 часа за почистване на саксии, мъхове, стебла, листа, третиране против вредители и оформяне на короната. Когато ги погледна винаги имам усещането, че съм внесъл част от природата в дома си.

       През всичките тези години не познавах никой, който също като мен да се интересува от отглеждане на бонсаи. Нямаше с кого да обменям опит и с кого да се консултирам. Така, че опита който съм натрупал е ставал само на принципа “действаш и отчиташ грешките си”. И всичко това до преди малко повече от една година, когато в интернет намерих хора, които също така разпалено и ентусиазирано, като мен са отглеждали своите дървета. Така се отвори една нова и ползотворна страница в усъвършенстването ми. Вече и България си има “Бонсай Клуб” (регистриран като дружество с нестопанска цел в СГС), както във всички европейски страни, които са доста по-напреднали в развитието на изкуството. Всички членове на клуба сме силно амбицирани и твърдо решени да ги настигнем в най-кратки срокове (малко се усмихвам като казвам това, защото при отглеждането на бонсаи кратките срокове се измерват в години).

 

       За съжаление все още не познавам хора от окръг Велико Търново, които да се занимават с бонсаи. Със сигурност има такива, но още не сме се срещнали. Това е и една от многото задачи на клуба – да се издирим по региони и така да можем да разширим дейността си, не само на национално, а и на местно ниво.  

 

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! TopBg.org Топ Класация