Бонсай оранжерия

    В началото на лятото си купих тази мини оранжерия. Ето, че дойде време да я ползвам. В нея се събраха 35 бонсайчета. Най-хубавото е, че лицевата страна може да се отваря и в по-слънчевите зимни дни няма опасност температурата в оранжерията да стане прекалено висока.

бонсай отглеждане зима

Comments (5)

dividiдекември 20th, 2010 at 23:10

екстра е за по малките саксии
какви са му размерите и цената

Свилен Добревдекември 21st, 2010 at 11:47

Размерите са 69х49х159 см. Купих я на промоция за 25 лв. Рафтовете могат да се махат и да се събират и по-високи бонсаи.

zimmermannдекември 31st, 2010 at 19:08

И аз имам подобна, но сам си я правих :) , с двойни стени от дебел найлон и цялата е заобградена със стиропорени платна ,само че гледам твоята я държиш на остъклена тераса ,а моята е на открита тераса(северно изложение) и тия дни температурите през вечерта паднаха до -4-6*С и всичките ми саксии станаха на камък, макар и през деня температурите да са от порядъка на +3+6*С :( Четох някъде из форума, че ако саксиите се поставят в голям съд и този съд се напълни с някакъв изолационен материал(талаш,хартия,шума,перлит,пръс и т.н.) няма да измръзнат. Да ама не става-направих им съдове големи(80х60 см), сложих в тях саксиите, напълних съдовете с перлит и всичко това в оранжерията и пак замръзнаха :( . Направо не знам вече какво да правя. Май тая оранжерия пази само от вятър, страх ме е да не ми измръзнат дръвчетата,вярно горски са и издръжливи уж, ама са заледени :(

adminянуари 2nd, 2011 at 18:54

Не знам защо си мислиш, че оранжерийката ми е на остъклена тераса. Напротив, тя е на напълно открито. Може би си се объркал защото зад нея се вижда остъклението на другата ми тераса.
Хубаво е, че си се постарал да защитиш дръвчетата. Разбира се това няма да ги предпази много от студа, но със сигурност ги пази от студения вятър (което според мен е по-важно). Виждам, че си силно притеснен от това, че почвата в саксиите на дръвчетата замръзва. Явно от скоро се занимаваш с бонсаи и това ти е първото зимуване. Няма страшно! Почвата на моите бонсаи отдавна е вкочанена, но това не ме притеснява. Разбира се през зимата поддържам по-ниска влажност в почвата на дръвчетата за да не се сковава, като кубче лед във фризера :)
Имам и няколко дръвчета в бонсай саксии, колкото цигарена кутия (и по-малки). Тях ще ги извадя от оранжерията, когато температурата се задържи под -10 и ще им търся друго място. После пак ще ги върна при другите бонсаи. За сметка на това големите ми дръвчета са напълно незащитени от студа (не са в оранжерията), но това не е проблем за тях.

И сега да те предупредя!
Пилците се броят на есен, а бонсаите се броят на пролет :)
При всеки, който се занимава с бонсай, условията и мястото са различни. След 3 месеца сам ще видиш дали това са били подходящите условия за твоите дръвчета.

Поздрави и успехи в бонсай изкуството!
Свилен Добрев

zimmermannянуари 3rd, 2011 at 16:56

Благодаря ти за изчерпателната информация, наистина ми е първа зима и за това така треперя над дръвчетата си :) . Да си призная не ми се ще на пролет да има загуби, макар че и при най-добрите се случва, то кой ли иска де :) В момента саксиите продължават да са заледени, въпреки положителните температури през деня, но вечер са си отрицателни. Забелязвам, че тези в които има мъх не са замръзнали или не чак толкова като другите(явно мъха си върши работата и ги пази). Сега мисля в оранжерията да поставя две крушки с терморегулатор, който да поддържа температура от +4+5*С през ноща, а през деня като е по топло ще го спирам(ще мига като коледна елха цяла вечер :) )щото гледам се задават няколко дни с ниски температури -7-8*С

Напишете коментар

Вашият коментар

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! TopBg.org Топ Класация