СТАТИЯ ВЪВ ВЕСТНИК “ЯНТРА ДНЕС”

СТАТИЯ ВЪВ ВЕСТНИК “ЯНТРА ДНЕС” - тук

Бонсай – засадено в поднос

От 14 г. Свилен Добрев от Г. Оряховица е отдаден на древното японско изкуство

4abb1aa1291d2_5_bonsayСвилен Добрев оформя поредното дръвче – джудже.

4abb1aa130701_5_bonzai-klubПрез април т.г. “Бонсай Клуб България” организира в София първата си съвместна демонстрация.

Свилен Добрев е на 36 години и е от Горна Оряховица. В свободното си време той е отдаден и на едно сравнително малко познато и много специфично хоби – отглеждането на бонсай. Това е древно японско изкуство, при което в керамични съдове се селекционират малки и изящни дървета-джуджета с най-причудлива форми.
В буквален превод от японски бонсай означава “засадено в поднос”. За хората, занимаващи се с бонсай, това е своеобразно бягство в един природен, чист свят в миниатюра. В Япония бонсай е уважавано изкуство, което символизира битката на едно дърво с природните стихии и което като всяко живо същество с годините придобива свой характер и индивидуалност.
Отглеждането на минидръвчета в красиви керамични съдове всъщност води началото си от Китай. Преди повече от 2000 години по време на управлението на династията Хан градинари започват да моделират миниатюрни природни пейзажи в подноси, както и да садят цветя и нискостеблени дръвчета в саксийки. През ХII век будистки монаси пренасят бонсай в Япония и с убеждението, че са свещени ги наричали “зелените стъпала към небето”, които изобразявали връзката между човека и вселената.
Миниатюрните дръвчета са обект на постоянно внимание и грижи. Понякога са нужни поколения, за да се създаде истински и съвършен бонсай. Необходими са много търпение, творческо виждане и фантазия. Тънкостите на това хоби изискват вещина по време на трите основни процеса на отглеждане на дръвчетата – извиването на ствола, опасването с жици, за да се закрепи младото растение в желаната форма и периодичното подкастряне.

Свилен Добрев започнал да се занимава със своето хоби преди около 14 години. Тогава за пръв път видял в едно списание черно-бяла снимка на бонсай. Дори сега, поглеждайки назад във времето, си спомням колко странно ми изглеждаше, че човек може да отдели толкова време на това странно, но магнетично, привличащо и прекрасно изкуство, си спомня той. С усмивка разказва как на шега и без никаква първоначална информация извадил от градината на родителите си едногодишна джанка, която се опитал да превърне в бонсай.
Тъй като нямал никакви познания за каквито и да било растения, този първи опит продължил пет дена и завършил с провал. Това малко ме разочарова, но в никакъв случай не ме отказа и дори ме амбицира. Започнах да обикалям по различни цветарски магазини да разпитвам, но за жалост по това време дори и там все още нямаха никаква информация. С голямо търсене най-накрая успях да си намеря една книжка и от тогава започна моето истинско потапяне в дебрите на това толкова древно и изящно изкуство, което може да бъде сравнено с оформяне на жива скулптура, споделя Свилен.
Според него, когато отглеждаш бонсаи, трябва да бъдеш много прецизен в грижите за тях. В това изкуство също има срокове за различните действия през месеците от годината. Едно малко недоглеждане или неспазване на правилата и природата веднага те наказва. В такъв случай може да загуби дръвче, за което са полагани грижи в продължение на 10, 20 и повече години. Лошото в такъв случай е, че не просто си загубил един бонсай, а че си убил дърво, което е можело да бъде живо, ако си бил по-внимателен, допълва Свилен Добрев. Споделя, че когато се занимава със своите бонсаи, релаксира и се разтоварва от натовареното ежедневие. Миниатюрните растения предизвикват в него чувство на спокойствие и уравновесеност. Всеки ден, след като се прибере от работа, той задължително отделя по около 30 минути, а през почивните дни и по 1-2 часа за почистване на саксии, мъхове, стебла, листа, третиране против вредители и оформяне на короната. Когато ги погледна, винаги имам усещането, че съм внесъл част от природата в дома си, казва още Свилен.
Той се затруднява да определи към кое точно от притежаваните от него бонсай е най-привързан. Най-малко защото всяко едно от тях изглежда по свой различен начин и притежава уникална форма и характер. Естествено по-скъпи са ми тези, които отглеждам от по-дълги години, като например бял бор, който е на 13 години. Имам още смърч, дрянове, няколко разновидности кипарис, габър, нар, калина и др. Те все още не са напълно завършени бонсаи и по тяхното оформяне предстои още няколко години усилена работа, но вече изглеждат доста елегантни и красиви, разказва Свилен Добрев.
В момента цялата му колекция включва 21 дървета и продължава да се увеличава. Е, няма да мога да разширя броя им до няколкостотин, както на големите бонсай майстори, но не поради липса на желание, а на достатъчно пространство и свободно време. Затова пък се надявам да достигна поне от части тяхното майсторство, амбицирано заявява Свилен.
През всичките години, откакто се занимава с бонсай, той е натрупал опита си на принцип “проба – грешка”. Дълго време не е познавал никой, който също като него да се интересува от отглеждане на бонсаи и не е имало с кого да се консултира и да обменя опит. Пред около година обаче успял чрез интернет да се свърже с ентусиасти, които също били отдадени на отглеждането на миниатюрни дръвчета. Свилен Добрев вече е активен член на “Бонсай клуб България”, който е регистриран преди година и половина като дружество с нестопанска цел. В момента официалните членове на “Бонсай Клуб България” не са толкова много, но тенденцията е да се увеличават. Те имат свой специализиран форум, в който са регистрирани над 250 човека.
Така се отвори една нова и ползотворна страница в усъвършенстването ми. Всички членове на клуба сме силно амбицирани и твърдо решени да настигнем в най-кратки срокове онези европейски страни, които са доста по-напреднали в развитието на изкуството бонсай. Една от многото задачи на клуба е да разширим дейността си и да се усъвършенстваме чрез организиране на демонстрации, уроци, изложби и семинари, казва Свилен.
През април т.г. “Бонсай Клуб България” организирал в София и първата си съвместна демонстрация. На събитието, което било посрещнато с голям интерес, Свилен Добрев се представил с един от своите бонсаи. Това е дрян на 9 години, който той отглежда и оформя по правилата на изкуството вече шеста година. Специален гост и водещ на демонстрацията е бил Герхард Фордервюлбеке, експрезидент на “Бонсай клуб Германия”. Пред многобройната публика от запалени ентусиасти той показал основни техники по подрязване, присаждане и оформяне, необходими, за да се създаде бонсай от най-обикновено дърво.
Членовете на клуба бяха изложили свои дървета и всички те бяха високо оценени от немския майстор. Бях много щастлив, че лично Герхард Фордервюлбеке ми помогна и внесе корекции по оформянето на короната на моя бонсай пред всички присъстващи, разказва Свилен Добрев.
Само преди дни по покана на “Бонсай клуб – България” във Варна гостува и световноизвестният специалист и демонстратор на бонсай изкуството Валтер Пал. В Морската градина се проведе уъркшоп с избрани участници от Бонсай клуб – България, който продължи със специална демонстрация на Валтер Пал.

Светослав СТЕФАНОВ
сн. личен архив

Напишете коментар

Вашият коментар

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! TopBg.org Топ Класация