Архив за януари, 2010

 • ИНТЕРВЮ ЗА “БНТ” - януари 31st, 2010
 • Военен отглежда в дома си бонсай

  36-годишният Свилен Добрев от военното поделение в Горна Оряховица е известен сред колегите си като майстор в отглеждането на бонсай. Това е древно японско изкуство, при което в керамични съдове се
  засаждат малки и изящни дръвчета с различни чудати форми. Всеки ден мъжът отделя поне един час, за да подреже и оформи клоните на малките растения.

  Главен сержант Свилен Добрев за първи път видял в едно списание черно-бяла снимка на бонсай. С усмивка разказва как на шега и без никаква първоначална информация извадил от градината на родителите си едногодишна джанка, която се опитал да превърне в бонсай.

  Свилен Добрев:
  - Стана ми много интересно, реших, че това много силно ме привлича и аз трябва да започна да си отглеждам такива дървета. Реална височина при бонзая няма точно определена. Може да бъде и 2 см, може да стигне и до метър и петдсет. Важното е да изглежда хармонично и да прилича на дърво.

  Сержантът разказва, че не от всяко дърво става истински бонсай. Най-добре се оформят бял бор, смърч, дрян, габър и нар. Всички обаче искат специално внимание, защото при едно малко недоглеждане може да се загуби дръвче, за което са полагани грижи в продължение на десет, двайсет и повече години.

  Свилен Добрев:
  - Трябва да се подрязват корените през определени периоди от време, за всяко дърво е различно. Трябва да се подхранват малко по-често, отколкото обикновените цветя с торове. За да изглежда като по-старо дърво, те се армират с тел, армировката стои известно време, предава се форма на клончето и след това се сваля.

  Мъжът разказва, че отначало в службата му гледали с насмешка на новото му хоби. Сега обаче дори има няколко колеги, които също са се запалили по отглеждането на малките дръвчета.

 • ИНТЕРВЮ ЗА “TV7″ - януари 31st, 2010
 • Изкуството на умалените дървета – бонсай

  Все по-популярно у нас става изкуството на умалените дървета – бонсай. Малцина обаче знаят, че това хоби с корени в Китай и Япония, по света е предимно мъжко занимание. А у нас по него са се увлекли 20 мъже с различни професии. Един от основоположниците на бонсай в България е 36-годишният жител на Горна Оряховица Свилен Добрев.

 • ИНТЕРВЮ ЗА “NOVA TV” - януари 31st, 2010
 • Военнослужещ стана спец по бонсай

  Кадрови военнослужещ от Горна Оряховица е посветил свободното си време на древното изкуство бонсай.

  Свилен Добрев отглежда повече от 20 дървета джуджета. Сред тях има и такива, които въпреки миниатюрния си размер, дават плод.

  Всяко дърво може да бъде превърнато в бонсай, стига само човек да има търпение.

  Доказателство за това е колекцията на Свилен Добрев, в която освен иглолистни видове има дрян, ябълка и нар. Военнослужещият се занимава с дървета джуджета вече 14 години.

  Специални тел, ножици, съдове, безкрайна любов към природата и много фантазия са нещата, необходими, за да бъде създаден един бонсай.

  Свилен определя бонсаите като страст, която осмисля живота му. Точно затова твърди, че никога не би продал дръвчетата си.

  И ако все пак някой вместо да създаде реши да си купи бонсай, Свилен съветва да поиска от магазина или майстора сертификат за възраст, защото повечето малки и изящни дръвчета се продават твърде млади и оцеляват едва един сезон.

   

 • Интервю за “dnes.bg” - януари 31st, 2010
 • Войникът Добрев и изкуството бонзай

  Военен от поделението в Горна Оряховица от 14 години отглежда миниатюрни дървета

  Кадровият военен Свилен Добрев от поделението в Горна Оряховица от 14 години се занимава с бонзай.

  Всеки ден поне по половин час подрязва и армира тънките клончета на миниатюрните си дървета.

  Отказва да продава. Готов е да подари някое от творенията си, но само ако знае, че за него ще се грижат добре.

 • СТАТИЯ ВЪВ ВЕСТНИК “ЯНТРА ДНЕС” - януари 31st, 2010
 • СТАТИЯ ВЪВ ВЕСТНИК “ЯНТРА ДНЕС” - тук

  Бонсай – засадено в поднос

  От 14 г. Свилен Добрев от Г. Оряховица е отдаден на древното японско изкуство

  4abb1aa1291d2_5_bonsayСвилен Добрев оформя поредното дръвче – джудже.

  4abb1aa130701_5_bonzai-klubПрез април т.г. “Бонсай Клуб България” организира в София първата си съвместна демонстрация.

  Свилен Добрев е на 36 години и е от Горна Оряховица. В свободното си време той е отдаден и на едно сравнително малко познато и много специфично хоби – отглеждането на бонсай. Това е древно японско изкуство, при което в керамични съдове се селекционират малки и изящни дървета-джуджета с най-причудлива форми.
  В буквален превод от японски бонсай означава “засадено в поднос”. За хората, занимаващи се с бонсай, това е своеобразно бягство в един природен, чист свят в миниатюра. В Япония бонсай е уважавано изкуство, което символизира битката на едно дърво с природните стихии и което като всяко живо същество с годините придобива свой характер и индивидуалност.
  Отглеждането на минидръвчета в красиви керамични съдове всъщност води началото си от Китай. Преди повече от 2000 години по време на управлението на династията Хан градинари започват да моделират миниатюрни природни пейзажи в подноси, както и да садят цветя и нискостеблени дръвчета в саксийки. През ХII век будистки монаси пренасят бонсай в Япония и с убеждението, че са свещени ги наричали “зелените стъпала към небето”, които изобразявали връзката между човека и вселената.
  Миниатюрните дръвчета са обект на постоянно внимание и грижи. Понякога са нужни поколения, за да се създаде истински и съвършен бонсай. Необходими са много търпение, творческо виждане и фантазия. Тънкостите на това хоби изискват вещина по време на трите основни процеса на отглеждане на дръвчетата – извиването на ствола, опасването с жици, за да се закрепи младото растение в желаната форма и периодичното подкастряне.

  Свилен Добрев започнал да се занимава със своето хоби преди около 14 години. Тогава за пръв път видял в едно списание черно-бяла снимка на бонсай. Дори сега, поглеждайки назад във времето, си спомням колко странно ми изглеждаше, че човек може да отдели толкова време на това странно, но магнетично, привличащо и прекрасно изкуство, си спомня той. С усмивка разказва как на шега и без никаква първоначална информация извадил от градината на родителите си едногодишна джанка, която се опитал да превърне в бонсай.
  Тъй като нямал никакви познания за каквито и да било растения, този първи опит продължил пет дена и завършил с провал. Това малко ме разочарова, но в никакъв случай не ме отказа и дори ме амбицира. Започнах да обикалям по различни цветарски магазини да разпитвам, но за жалост по това време дори и там все още нямаха никаква информация. С голямо търсене най-накрая успях да си намеря една книжка и от тогава започна моето истинско потапяне в дебрите на това толкова древно и изящно изкуство, което може да бъде сравнено с оформяне на жива скулптура, споделя Свилен.
  Според него, когато отглеждаш бонсаи, трябва да бъдеш много прецизен в грижите за тях. В това изкуство също има срокове за различните действия през месеците от годината. Едно малко недоглеждане или неспазване на правилата и природата веднага те наказва. В такъв случай може да загуби дръвче, за което са полагани грижи в продължение на 10, 20 и повече години. Лошото в такъв случай е, че не просто си загубил един бонсай, а че си убил дърво, което е можело да бъде живо, ако си бил по-внимателен, допълва Свилен Добрев. Споделя, че когато се занимава със своите бонсаи, релаксира и се разтоварва от натовареното ежедневие. Миниатюрните растения предизвикват в него чувство на спокойствие и уравновесеност. Всеки ден, след като се прибере от работа, той задължително отделя по около 30 минути, а през почивните дни и по 1-2 часа за почистване на саксии, мъхове, стебла, листа, третиране против вредители и оформяне на короната. Когато ги погледна, винаги имам усещането, че съм внесъл част от природата в дома си, казва още Свилен.
  Той се затруднява да определи към кое точно от притежаваните от него бонсай е най-привързан. Най-малко защото всяко едно от тях изглежда по свой различен начин и притежава уникална форма и характер. Естествено по-скъпи са ми тези, които отглеждам от по-дълги години, като например бял бор, който е на 13 години. Имам още смърч, дрянове, няколко разновидности кипарис, габър, нар, калина и др. Те все още не са напълно завършени бонсаи и по тяхното оформяне предстои още няколко години усилена работа, но вече изглеждат доста елегантни и красиви, разказва Свилен Добрев.
  В момента цялата му колекция включва 21 дървета и продължава да се увеличава. Е, няма да мога да разширя броя им до няколкостотин, както на големите бонсай майстори, но не поради липса на желание, а на достатъчно пространство и свободно време. Затова пък се надявам да достигна поне от части тяхното майсторство, амбицирано заявява Свилен.
  През всичките години, откакто се занимава с бонсай, той е натрупал опита си на принцип “проба – грешка”. Дълго време не е познавал никой, който също като него да се интересува от отглеждане на бонсаи и не е имало с кого да се консултира и да обменя опит. Пред около година обаче успял чрез интернет да се свърже с ентусиасти, които също били отдадени на отглеждането на миниатюрни дръвчета. Свилен Добрев вече е активен член на “Бонсай клуб България”, който е регистриран преди година и половина като дружество с нестопанска цел. В момента официалните членове на “Бонсай Клуб България” не са толкова много, но тенденцията е да се увеличават. Те имат свой специализиран форум, в който са регистрирани над 250 човека.
  Така се отвори една нова и ползотворна страница в усъвършенстването ми. Всички членове на клуба сме силно амбицирани и твърдо решени да настигнем в най-кратки срокове онези европейски страни, които са доста по-напреднали в развитието на изкуството бонсай. Една от многото задачи на клуба е да разширим дейността си и да се усъвършенстваме чрез организиране на демонстрации, уроци, изложби и семинари, казва Свилен.
  През април т.г. “Бонсай Клуб България” организирал в София и първата си съвместна демонстрация. На събитието, което било посрещнато с голям интерес, Свилен Добрев се представил с един от своите бонсаи. Това е дрян на 9 години, който той отглежда и оформя по правилата на изкуството вече шеста година. Специален гост и водещ на демонстрацията е бил Герхард Фордервюлбеке, експрезидент на “Бонсай клуб Германия”. Пред многобройната публика от запалени ентусиасти той показал основни техники по подрязване, присаждане и оформяне, необходими, за да се създаде бонсай от най-обикновено дърво.
  Членовете на клуба бяха изложили свои дървета и всички те бяха високо оценени от немския майстор. Бях много щастлив, че лично Герхард Фордервюлбеке ми помогна и внесе корекции по оформянето на короната на моя бонсай пред всички присъстващи, разказва Свилен Добрев.
  Само преди дни по покана на “Бонсай клуб – България” във Варна гостува и световноизвестният специалист и демонстратор на бонсай изкуството Валтер Пал. В Морската градина се проведе уъркшоп с избрани участници от Бонсай клуб – България, който продължи със специална демонстрация на Валтер Пал.

  Светослав СТЕФАНОВ
  сн. личен архив

   
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! TopBg.org Топ Класация