Архив за декември, 2009

 • КОЛЕДЕН БОНСАЙ – CHRISTMAS BONSAI - декември 21st, 2009
 • ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ ПОСЕТИТЕЛИ НА МОЯ БЛОГ ВЕСЕЛА КОЛЕДА И МНОГО ЩАСТЛИВА И УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!

  CHRISTMAS BONSAI tree

  christmas bonsai 

 • БОНСАЙ ОТ ХВОЙНА – Juniperus “Blue Carpet” - декември 16th, 2009
 •           Тези дни се разходих до един градински център и си купих тази хвойна. Съзерцавах я известно време и нарисувах план-скица на бъдещия и изглед. След цели 4 часа работа по оформянето и, почти успях да я накарам да изглежда долу-горе така, както предварително бях решил. Точно тогава започнаха мъките ми. Първоначалната форма беше постигната, но аз започнах да виждам все повече и повече варианти за нейния изглед. Ето снимки на работата ми преди да започнат моите терзания, за това как да изглежда този бонсай.

  za saita

  P1010623

  za saita 2

  za saita 3

  Копие от za saita 4

             Пуснах снимки на работата ми до сега във \”forum.bonsai.bg\” с молба за идеи. Колегите от форума потвърдиха моите страхове, че това което съм направил изглежда много добре, но не е най-доброто за този бонсай. Реших, че ако махна горния и долния клон на това дъвче и оставя само средния, ще се получи много по-прилично изглеждащ бонсай. Да ама в процеса на работата ми по него бях лишил средния клон от доста разклонения, които щяха да са ми полезни сега. Това обаче може да се коригира през следващата година. Колегите от форума  потвърдиха моите съмнения   и ето какъв е един от новите ми планове за оформяне на това бонсайче.

  Ето как би изглеждало само със средния клон (разбира се това е само изчистената форма, без “Jin” ефектите по стъблото).

  P1010624

             Ще ми бъде жал само за това, че най-горния клон в момента е оформен направо страхотно. Имаше и предложение да оставя само най-долния клон, не съм го обмислял още, но все пак имам време за решения и доста месеци за идеи, по оформянето на този бонсай до пролетта.

 • ОЩЕ ЕДИН БОНСАЙ ОТ ХВОЙНА - декември 15th, 2009
 •        Това е един от поредните ми експерименти в моята бонсай колекция. Ето и няколко снимки по неговото оформяне.

  hvoina

  P1010451

         В тази дупка между корените се беше заселило цяло село с мравки. Добре, че съпругата ми не си беше в къщи да ги види.  :-)

  корени и мравки

         Докато се разправях с мравките установих, че дръвчето има много добре развита коренова туфа. Това ми позволи направо да го заселя в красива бонсай саксия.

  бонсай саксия

  бонсай оформяне

         През следващата година най-вероятно напълно ще сменя формата на този бонсай . С учебна цел и защото хвойните го позволяват.

   
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! TopBg.org Топ Класация