Архив за ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕТО НА БОНСАИТЕ Категория

 • Избор на саксия за бонсай - октомври 17th, 2010
 •        Избора на подходяща саксия за бонсай е едно много важно действие. Някои от начинаещите в бонсай изкуството, често подценяват това и като резултат много красиви дървета изглеждат невзрачно или дори грозно в неподходящите си саксии.

         Изписано е много за избора на правилните бонсай саксии: за пропорции, цвят, форма, височина и др. особености при избора. Освен всичко това обаче трябва и да се прецени, в кой точно съд характера на дръвчето ще изпъква най-добре. Не винаги най-красивата бонсай саксия е най-правилният избор.

         Ето един пример, как едно и също дръвче може да изглежда различно, заради формата на бонсай саксията, в която е поставено.

  бонсай сакся избор

         А ето, как изглежда сега дръвчето, което очаква новата си бонсай саксия.

 • ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕТО НА БОНСАИТЕ - юни 18th, 2010
 • Опитах се да събера на едно място най-често задаваните въпроси от хора, които за първи път се сблъскват с бонсай изкуството. Надявам се това да им бъде полезно!

  ВЪПРОС: ПОДАРИХА МИ БОНСАЙЧЕ, НО НЕ ЗНАМ КАКВО Е!

  ОТГОВОР: Това са най-често продаваните дървета, оформени като бонсаи, в магазинната мрежа!
  Опитайте се да разпознаете вашето бонсайче!

  бонсай от магазина

  1. Sageretia

  2. Китайски лигуструм (Ligustrum chinensis)

  3. Podocarpus microphyllus

  4. Китайски бряст (Ulmus parvifolia)

  5. FUKIEN TEA (Carmona microphylla)

  6. Сериса (Serissa foetida)

  7. Фикус ретуса (Ficus retusa)

  8. Китайски пипер (Zanthoxylum piperitum)

  ____________________________

  ВЪПРОС: ИСКАМ ДА СИ ОТГЛЕДАМ БОНСАЙ! КАК ДА ЗАПОЧНА?
  ОТГОВОР:
  От семка или резник, да си закупите материал за работа от някой градински център или разсадник, или да си извадите дръвче от природата. Разбира се последните два начина са за предпочитане защото спестяват няколко години работа.

  ____________________________

  ВЪПРОС: КЪДЕ ДА ДЪРЖА МОЕТО БОНСАЙЧЕ ?
  ОТГОВОР:
  Бонсаите за вътрешно отглеждане се държат на закрито. През лятото някои от тях могат да се изнесат навън, но да не бъдат изложени на преки слънчеви лъчи.

  Бонсаите за външно отглеждане се държат изцяло на открито. Ако се наложи да ги внесете вкъщи, не ги дръжте там повече от 2 – 3 дни. 

  ____________________________

  ВЪПРОС: КАК ДА ПОЛИВАМ БОНСАИТЕ?
  ОТГОВОР:
  Много често се среща мнението, че бонсаите се поливат само и единствено чрез потапяне на саксията в съд с вода. Това обаче съвсем не е така!
  Най-важното е да осигурите добър дренаж в саксията, за да може излишната вода лесно да се оттича. Така няма да има риск от преполиване.
  Кога да поливате ще трябва да решите сами, защото няма точна формула за това. Всичко зависи от сезон, почва, вид на дървото, местоположение, влажност на въздуха и др. Просто осигурете на дървото нормална влага и поливайте, когато почвата започне да засъхва. Не е желателно да поливате през деня, когато слънцето огрява бонсаите.
  Използвайте престояла вода!
  Водата от застояли водоеми, не е подходяща!
  В повечето случаи пулверизирането на бонсаите не е задължително.

  ____________________________

  ВЪПРОС: КАКВО ОЗНАЧАВА АРМИРАНЕ НА БОНСАИТЕ И ЗАЩО Е НУЖНО?
  ОТГОВОР:
  Повечето от красивите форми на бонсаите не са се появили сами, а са се получили чрез армиране на клоните и стеблото, за да им бъде придадена желаната извивка. Най-често армирането се извършва с медна тел, която се увива около клона, който желаете да оформите, след което го изкривявате в желаната посока.
  При различните дървета и дебелина на армираната част, времето за престояване на армировката може да варира от 2 до 6 месеца (в някои случаи и повече).
  Преди свалянето на армировката, същата се нарязва на къси парчета, които след това внимателно се отстраняват.
  [b]Важно![/b] Не допускайте телта да се впие в кората на армираната част! Ако това започне да се случва незабавно я отстранете!

  ____________________________

  ВЪПРОС: ТРЯБВА ЛИ ДА ТОРЯ БОНСАИТЕ?
  ОТГОВОР:
  За торенето, също както за поливането няма точна формула!
  Когато използвате за своите бонсаи обикновени торфопочвени смески за цветя, няма нужда от торене през първата година след пресаждането. На следващата година може да започнете да торите с най-обикновен тор за цветя.
  Ако използвате почви за бонсаи, като акадама,  кириу, керамзит, лава и др. ще трябва да навлезете по-дълбоко в дебрите на торенето.

  ____________________________

  ВЪПРОС: КОГА СЕ ПРЕСАЖДАТ БОНСАИТЕ?
  ОТГОВОР:
  Пресаждането е критичен момент за бонсаите, защото заедно с пресаждането се подрязват част от корените. За това трябва точно да се спазват сроковете за тази процедура!
  Най-доброто време за пресаждане е когато пъпките на дърветата са наедрели, но още не са започнали да се разтварят. В зависимост от климатичните условия, най-подходящият момент за това в България е от средата на февруари, до края на март. Иглолистните бонсаи могат да се пресаждат до края на април.
  Същите срокове важат и за вземане на дърво от природата или градински център.

  Пресаждането в друго време крие сериозни рискове за бонсаите и се извършва само в краен случай!

  ____________________________

  ВЪПРОС: КЪДЕ ТРЯБВА ДА ЗИМУВАТ БОНСАИТЕ?

  ОТГОВОР:
  Бонсаите за външно отглеждане се нуждаят от осигуряване на същите условия, като на техните събратя в природата. Много погрешно е мисленето, че горките дръвчета в саксии не могат да понесат минусовите температури през зимата.
  Разбира се, на бонсаите в много малки съдове трябва да се осигури защита от студения вятър, но в никакъв случай не бива да се прибират в помещения, в които температурата е над 3°C – 4°C.
  Въпреки това, че бонсаите “спят” през зимата те все пак се нуждаят от вода. Поливането обаче не трябва да бъде така агресивно, както през лятото. Просто почвата трябва да се поддържа леко влажна.

  ____________________________

  ВЪПРОС: КОГА ДА ПОДРЯЗВАМ КЛОНИТЕ НА БОНСАИТЕ?
  ОТГОВОР:
  Тънки клони може да подрязвате през цялата година. По-дебели клони е желателно да се подрязват в началото на пролетта.
  При широколистните бонсаи може да използвате овощарска замазка за да запечатате раните. Иглолистните бонсаи нямат нужда от замазка.

  ____________________________

  ВЪПРОС: КАК ДА СЕ СПРАВЯ С ВРЕДИТЕЛИТЕ ПО БОНСАИТЕ?
  ОТГОВОР:
  Бонсаите, особено тези за външно отглеждане са чест обект на нападения от вредители. Забравете старите лекове, като тютюнева или сапунена вода. Готовите разтвори, които се продават в пулверизатори, също не вършат добра работа.
  Листните въшки се третират с инсектициди, акарите с акарициди, а гъбичните заболявания с фунгициди. Може да ги закупите от селскостопанските аптеки или от магазините за семена. На опаковките им винаги има инструкции за употреба.
  Ако бонсаите са нападнати от мравки, напръскайте с “Raid Max” за пълзящи около саксиите и под тях.
  Съвет: Обработвайте бонсаите профилактично, още преди да са се появили вредителите!

   
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! TopBg.org Топ Класация